İçindekiler
- 1 Google’da Yükselmek İçin Site İçi SEO Ayarları
- 1.1 1- Anahtar Kelimeler
- 1.2 2- Anahtar Kelimenizi Yazınızın ilk 100 Kelimesinde Kesinlikle Kullanın
- 1.3 3- Site Dışına Link Verme
- 1.4 4- Meta Açıklamalarını İlgi Çekici Girmek
- 1.5 5- Yazdığınız Yazının Anahtar Kelimesinin URL’de Geçmesi
- 1.6 6- Anahtar Kelimelerinizi Yazıya Dağıtın
- 1.7 7- Uzun Yazılar Yazmak
- 1.8 8- Site İçi Linklemeyi Unutmayın
- 1.9 9- Görsellerin SEO Opitimizasyonu
- 1.10 10- Uzun Anahtar Kelimeler (Long Tail Keywords)
- 1.11 11- Yazılarda Eş Anlamlı Kelimeler Kullanmak
- 1.12 12- Site Hızınızı Arttırmak İçin Optimizasyonlar Yapmak
- 1.13 13- Mobil Uyumlu Siteniz Olsun
- 2 Google Aramalarında Yükselmek İçin Site Dışı SEO Optimizasyonları

Google’da yükselmek istiyorsanız web sitenize SEO tekniklerini uygulamanız gerekmektedir. SEO tekniklerini uygulayarak hem kullanıcı hem de Google robotlarının gözünde web sitenizin değerini artırarak Google da yükselmeniz için gereken herşeyi yapacaktır. Bu sayede ziyaretçileriniz ve dönüşümleriniz artacaktır.
Günümüzde rekabet seviyesi oldukça yüksektir. Bu nedenle web site sahipleri açıldıktan hemen kısa bir süre sonra Google da yükseleceklerini zannederler ve hüsrana uğrarlar. SEO, zamana yayılan ve emek isteyen bir iştir. En az 3-4 ay sıralama beklemeden emek vermek gerekir. Bu da yoğun bir SEO stratejisiyle mümkündür. Bu yazımızda bu stratejilerden bahsedeceğiz ve Google da yükselmenin nasıl olduğunu öğreneceksiniz.
SEO ikiye ayrılır: Bunlar site için SEO ve Site dışı SEO’dur.
Google’da Yükselmek İçin Site İçi SEO Ayarları
1- Anahtar Kelimeler
Blogunuza veya web sitenize yazı yazarken yazı ile alakalı anahtar kelime kullanılmalıdır. Bu anahtar kelime tek kelimelik anahtar kelime yerine ne anlatmak isteniyorsa o doğrultuda uzun bir anahtar kelime olması gerekmektedir. Örneğin; Ankara’da gezilecek yerler ile alakalı bir yazı paylaşıyorsunuz. Eğer etikette sadece Ankara kelimesini kullanırsanız, hem arayan için bir anlam ifade etmez hem de Ankara kelimesi ile alakalı milyonlarca sonuç çıkacağından Google’da yükselmeniz zorlaşacaktır. Bu nedenle kullanmanız gereken anahtar kelime “Ankara’da gezilecek yerler” şeklinde olmalıdır. Kullanıcı deneyimi için en uygun anahtar kelime kullanma bu şekildedir.
2- Anahtar Kelimenizi Yazınızın ilk 100 Kelimesinde Kesinlikle Kullanın
Anahtar kelimenizi yazınızın ilk 100 kelimesinde kullanmak Google’ın gözünde çok önemlidir. Google arama kriterlerini yazının ilk 100 kelimesine göre optimize eder. Bu şekilde yazınızın ilk 100 kelimesi Google da index alarak vermek istediğiniz mesajı anlar ve hangi anahtar kelimesini kullandıysanız Google’da yükselmeniz yükselir ve ziyaretçiler gelmeye başlar.
3- Site Dışına Link Verme
Site dışına link vermek kötü birşey sanılsa da otoritesi yüksek sitelere link vermek Google’ın gözünde değerinizi artıracaktır. Yazılarınızda anlatmak istediğiniz içeriğin web sitesini referans olarak link vererek web sitenizi Google’ın gözündeki değerini bir adım ileri taşımış olacaksınızdır.
4- Meta Açıklamalarını İlgi Çekici Girmek
Meta açıklamalarını ilgi çekici girerek insanların dikkatlerini daha fazla çekebilirsiniz. Bu sizin Tıklanma Oranlarınızı artıracaktır. Kullanıcıların sadece başlığa bakmadıklarını bilmemiz gerekiyor. Verdiğiniz açıklamayla ilgili tıklanma oranınızın artması Google tarafından faydalı içerik olarak gözükerek yazdığınız yazı Google’da yükselecektir.
5- Yazdığınız Yazının Anahtar Kelimesinin URL’de Geçmesi
Yazdığınız yazı her ney ise yazıda kullandığınız anahtar kelimeyi mutlaka URL’nizde geçirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde anahtar kelimeye yoğunlaşarak Google’a hangi anahtar kelimede yükselmek istediğinizi belirtiyorsunuz. Bu da site için SEO optimizasyonunuza iyi etkide bulunuyor.
6- Anahtar Kelimelerinizi Yazıya Dağıtın
Anahtar kelimenizi ilk paragrafta kullanmak SEO’ya hiçbir etkisi olmayacaktır. Belirlediğiniz anahtar kelimeleri yazının tümüne yaymak her zaman daha sağlıklı bir optimizasyon sağlayacaktır. Yazılarınızda aşırıya kaçarsanız Google sıralamalarında düşüş yaşayabilir ve hatta Google tarafından cezalandırılabilirsiniz.
7- Uzun Yazılar Yazmak
Yazılarınızı uzun ve detaylı tutmak kullanıcıya daha faydalı olacaktır. Google kullanıcı faydasına çok önem verdiği için aslında Google’da yükselmek için en iyi içeriği üretiyor olmalısınız. Bu sitenizde geçirilen süreyi artıracaktır ve Google gözünde web sitenize değer katacaktır.
8- Site İçi Linklemeyi Unutmayın
Yazdığınız yazıda diğer içeriklerinizden bahsederek site içi linkleme yapmalısınız. Kullanıcı yazılarınızı okurken site içinde geçişler yaparak diğer içeriklerinizi de okuyacaktır ve sitede kalma süresi uzayacaktır. Sitede geçirilen vakit ne kadar fazla ise Google da aynı doğrultuda sizi ödüllendirecektir.
9- Görsellerin SEO Opitimizasyonu
Yazılarda kullandığınız görselleri mutlaka optimizasyon etmelisiniz. Yazınızda kullandığınız etiketleri görsellerinizin alt etiketlerine ekleyerek hem Google da hemde Google Görsellerde Yükselebilirsiniz. Sitenize gelen ziyaretçilerde bu ölçüde artacaktır.
10- Uzun Anahtar Kelimeler (Long Tail Keywords)
Yazılarınızda kullanacağınız anahtar kelimelerin önemli büyüktür. Çok rekabetli anahtar kelimeler yerine uzun ve rekabeti düşük anahtar kelimeler seçerek Google’da yükselmeniz kolaylaşacaktır. Uzun anahtar kelimelerden gelen ziyaretçilerde ileride daha rekabetli anahtar kelimeler için zemin hazırlayacak ve zamanla Google sizi ödüllendirerek sıralamalarda yükselmenizi sağlayacaktır.
11- Yazılarda Eş Anlamlı Kelimeler Kullanmak
Yazılarınızda kullandığınız anahtar kelimelerin eş anlamlılarını kullanmak Google sıralamalarında sizi daha iyi yerlere getirecektir. Kullandığınız kelimelerin eş anlamlılarını bulmak için Google’da arama yapın ve sayfanın en altına inin. Orada göreceğiniz anahtar kelimeler aratılan anahtar kelimeye göre aratılan farklı anahtar kelimelerdir. O anahtar kelimeleri yazınızda geçirmek Google da yükselmenizi kolaylaştıracaktır. Örneğin; “SEO nedir?” yazdığınızda sayfanın en altında önerilen anahtar kelimeler “SEO nedir ne işe yarar?”, “SEO nasıl yapılır” vb.
12- Site Hızınızı Arttırmak İçin Optimizasyonlar Yapmak
Kullanıcılar 10-15 saniye açılan siteyi beklemekle vakitlerini geçirmezler. Eğer siteniz 1-5 saniye aralığında açılıyorsa problem olmayacaktır. Eğer üstünde bir sürede açılıyorsa sitenizde düzenlemeler yapmak zorundasınız. Google geç açılan siteleri sevmez. Bu nedenle Google Botları siteleri gezerken en fazla göz önünde bulundurdukları kriterlerden biri site açılış hızlarıdır. Google hızlı bir şekilde tarayabilen siteleri sever ve ödüllendirir.
Sitelerin açılış hızını arttırmak için bir kaç öneride bulunmak istiyorum. Öncelikle sitenizdeki resimlerin boyutlarını küçültecek iyileştirmeler yapın. CSS kodlarını sıkıştırarak gereksiz kod bloklarından kurtulabilirsiniz. Sitenizde kullanmadığınız eklentileri silerek sitenizi daha hızlı hale getirebilirsiniz. Bunlar genel anlamda sitenizin hızını iyi yönde etkileyecektir.
13- Mobil Uyumlu Siteniz Olsun
Son yıllarda mobil kullanımının yaygınlaşması sonucu artık Arama Motorları da bu doğrultuda şartlar getirmektedir. Kullanıcının içeriği en kaliteli bir şekilde görüntüleyip bilgileri rahatlıkla okuması çok önemlidir. Bu nedenle Arama Motorları mobil uyumlu olmayan siteleri Google Sıralamalarında gerilere düşürerek uyumlu siteleri de yukarılara taşır.
Google Aramalarında Yükselmek İçin Site Dışı SEO Optimizasyonları
14- Aldığınız Backlinkler Kaliteli Olsun
Backlink, Google sıralamalarında yükselmek için gerçekten önemlidir. Ancak kaliteli backlink almak biraz zordur. Kaliteli siteler dışarıya link vermekten kaçınırlar. Ancak otoriter sitelerden backlink almak için farklı yollarda vardır. Bu yolları aşağıda vereceğim maddelerde inceleyeceğiz.
15- Kırık Linkleri Bulmak
Bulunduğunuz sektördeki diğer siteler mutlaka birbirlerine link alışverişinde bulunmuştur. Bu linkler zamanla kırılır ve açılan sayfalar da 404 şeklinde hatalarla karşılaşılır. Site sahibine mail atarak 404 veren linkli sayfadaki linkleri kendi linkinizle değiştirmesini isteyebilirsiniz. Bu sayede alacağınız backlink sektörünüzle ilgili kaliteli bir link olmuş olacak.
16- Sitelerde Misafir Yazarlık Yapmak
Misafir yazarlık yapmak sizi ve sitenizi otoriter gösterir. Yazacağınız yazılar ne kadar kaliteli olursa sitenizde bir o kadar Google da yükselecektir. Misafir yazarlık yapacağınız siteleri bulmak istiyorsanız, Google’a bulunduğunuz sektörü yazıp + misafir yazarlık diye aratarak bulabilirsiniz.
Örneğin; Kedi bloğu olduğunuz olsun. Google arama kısmına gelip Kedi bloğu + misafir yazarlık yazarak çıkan sonuçlar içinde size uygun siteler bulabilirsiniz.
17- Blog Yorumları Yazmak
Sitenizle ilgili yazıları yazan blogları bulup, yazıların altına yorum olarak bilgilendirici yorumlar yapabilirsiniz. Yaptığınız yorumlarda linkinizi paylaşarak kaliteli Backlink almış olursunuz. Bu sayede sitenize hit çekebilir ve Google Aramalarında yükselebilirsiniz.
18- Forumlarda Aktif Olmak
Sektörünüzle alakalı forumlarda aktif olarak oralarda yazılarınızı paylaşabilir ve sitenizin linkini yapıştırarak güzel hitler çekebilirsiniz. Ancak forumlarda yazı yazarken gerçekten bilgilendirici içerik girmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde üyeliğiniz bloke olabilir. Günümüzde forumlardan ciddi hitler çeken siteler vardır. Bunu da ihmal etmemek gerekiyor.
19- Sosyal Medyada Aktif Olmak
Sosyal medya doğru kullanıldığında çok güçlü bir silahtır. Sitenizdeki içerikleri sosyal medyada tanıtımlarını yaparak hem hit çekersiniz hemde Google da yükselirsiniz. Google, sosyal medyada aktifliği sever ve önem verir. Sosyal medya da aldığınız paylaşım ve beğeniler içeriğinizin Google gözünde değerini artırır.
20- Google Algoritmalarını Takip Etmek
Google sürekli kendini güncelleyen bir sistem. Bu nedenle Google’da olacak değişiklikleri takip ederek sitenizi güncellerseniz sıralamalarınız da düşüş yaşamazsınız.
Artık Google da yükselmek için gerekli olan herşeyi biliyorsunuz. Yazdıklarımızı sırasıyla uygulayarak sizde Google da yükselebilirsiniz. Ancak yazdıklarımızın dışında hilelere başvurursanız Google bunu eninde sonunda görecek ve sizi cezalandıracaktır. O yüzden hile yapmamaya özen gösterin.